„Stát během pandemie selhal. Pekárny nejenže nepomohl, ale dokonce je vyloučil z protipandemických podpor. Vyjádření jeho představitelů, že to napraví, stále nejsou realitou. A to přesto, že právě v našem sektoru pracuje až třetina zaměstnanců v potravinářství. Na Slovensku jsou však lidé, kteří nám dokázali pomoci. Díky jejich ochotě a nasazení jsme dokázali zajistit plynulou výrobu chleba a pečiva pro lidi na Slovensku, „řekl Lapšanský.
Doplnil, že ocenění udělili lékaři Úřadu Košického samosprávného kraje (KSK) Renému hákový, díky kterému se podařilo pekařem v regionu Košic v mimořádně krátkém čase zajistit očkování zaměstnanců. „Dále starostce městské části Košice-Nad jezerem Lence Kovačevičová, která významným způsobem pomáhala pekařem po celou pandemie, především během období povinného testování obyvatelstva. Pekaři vyznamenali veřejného zdravotníka oboru nemocniční hygieny a epidemiologie z Univerzitní nemocnice L. Pasteura v Košicích Radoslava Rusnáka, který intenzivně pomáhal při rychlém a bezproblémovém zajišťování a vyhodnocování PCR testů, „uvedl výkonný ředitel SZPCC.
Za mimořádný přínos ocenili vedoucí laboratoře sdružené tkáňové banky z Univerzitní nemocnice L. Pasteura v Košicích Zuzanu Váczy, která proaktivně pomáhala při urgentním vyhodnocování a odesílání výsledků testů. Ředitelku Potravinářské komory Slovenska Janu Venhartovú ocenili za aktivní spolupráci se SZPCC při boji s pandemií i prosazování férových podmínek pro slovenský výrobce potravin, dodal Lapšanský.
„Očekáváme, že vláda SR ještě před začátkem třetí vlny pandemie představí, jak podpoří plynulou produkci potravin v případě, že dojde k omezení dodávek surovin ze zahraničí. A zajistí systém rychlých testů pro zaměstnance v potravinářské výrobě tak, aby byly dodávky obyvatelům země zabezpečené co nejplynuleji. Podzim se blíží, zatím však zodpovědní nic odborné veřejnosti nepředstavili, „zdůraznil Lapšanský.
SZPCC sdružuje výrobce z celého Slovenska. „Má téměř 500 členů od OSVČ až po velké pekárny. Členové svazu každodenně zajišťují většinu spotřeby pečiva i cukrovinek Slováků i Slovenek a zaměstnávají více než 12.000 pracovníků,“ uzavřel Lapšanský.
Tip redakce: Vyzkoušejte recepty na domácí pečivo, lepší, jak z pekárny.